ŠTO JE e-RODITELJ?

E-Roditelj projekt je udruge U ime obitelji u partnerstvu s udrugom 4+ Cetinskog kraja, financiran od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, a koji ima za cilj izradu sveobuhvatne internetske stranice na kojoj će roditelji moći naći sva roditeljska prava na jednom mjestu te ih potaknuti na ostvarivanje svojih roditeljskih prava.

Na osmišljavanje i realizaciju ovog projekta potaknuti smo neposrednim kontaktom s roditeljima te onima koji se tek spremaju za zasnivanje obitelji i roditeljstvo, kroz koji smo ustanovili da se vrlo često događa da sami roditelji nisu upoznati sa svim pravima na potpore koja imaju na temelju roditeljstva, te da te informacije nemaju mogućnost saznati na jednom mjestu, a što bismo ovim projektom htjeli omogućiti. Dodatno smo utvrdili da većina roditelja nije upoznata s mogućnošću ostvarivanja nekih svojih prava vezanih uz roditeljstvo preko sustava e-Građani i sličnih e-usluga na lokalnoj razini.

GLAVNI CILJEVI PROJEKTA

  • Omogućiti roditeljima dostupnost informacija o roditeljskim pravima na jednom mjestu izradom internetske stranice www.e-Roditelj.hr. Svakom posjetitelju e-Roditelj.hr će po upisu njegovih demografskih podataka (mjesto prebivališta) stranica “generirati” popis prava koje može ostvariti temeljem rođenja djeteta na lokalnoj i regionalnoj razini, s opisom prava i načinom/ma na koje se ona mogu ostvariti.
  • Upoznati što više roditelja s internetskom stranicom e-Roditelj.hr te potaknuti roditelje da koriste svoja roditeljska prava.
  • Potaknuti roditelje na korištenje usluge e-Građani za ostvarivanje njihovih roditeljskih prava, kao i ekvivalentne e-usluge na lokalnoj i regionalnoj razini, kako bi korištenjem e-usluga lakše uskladili svoj obiteljski i poslovni život.
  • Putem projektnih aktivnosti širiti svijest među roditeljima da su kao roditelji nositelji određenih prava.

Prava na različite usluge i pomoći koje državna, regionalna i lokalna vlast dodjeljuju roditeljima imaju za cilj da se njihovim korištenjem poveća kvaliteta života roditelja. Ovaj projekt će dugoročno utjecati na ciljanu skupinu i krajnje korisnike – roditelje, tako što će njegovim provođenjem više roditelja poznavati i ostvarivati svoja roditeljska prava te će ih više ostvarivati putem različitih e-usluga. Povećano ostvarivanje roditeljskih prava, a osobito njihovo ostvarivanje putem e-usluga, omogućit će i bolju usklađenost poslovnog i obiteljskog života.

Provedbom projekta roditelji i građani po prvi puta na nacionalnoj razini dobivaju jedinstvenu internetsku stranicu na kojoj je moguće jednostavno dobiti sve informacije o roditeljskim pravima te načinu kako ih ostvariti.