Zašto ova stranica?

Ova stranica rezultat je projekta e-Roditelj te ima za cilj na jednom mjestu objediniti sve informacije vezane uz mjere koje roditelji mogu ostvariti temeljem rođenja djeteta na lokalnoj i regionalnoj razini – koje mjere postoje, koji su uvjeti za njihovo ostvarivanje te na koji način se iste ostvaruju.

Koji je cilj ovog projekta?

Glavni ciljevi projekta e-Roditelj su:

  • Omogućiti roditeljima dostupnost informacija o roditeljskim pravima na jednom mjestu izradom internetske stranice www.e-Roditelj.hr. Svakom posjetitelju e-Roditelj.hr će po upisu njegovih demografskih podataka (mjesto prebivališta) stranica “generirati” popis prava koje može ostvariti temeljem rođenja djeteta na lokalnoj i regionalnoj razini, s opisom prava i načinom/ma na koje se ona mogu ostvariti.
  • Upoznati što više roditelja s internetskom stranicom e-Roditelj.hr te potaknuti roditelje da koriste svoja roditeljska prava.
  • Potaknuti roditelje na korištenje usluge e-Građani za ostvarivanje njihovih roditeljskih prava, kao i ekvivalentne e-usluge na lokalnoj i regionalnoj razini, kako bi korištenjem e-usluga lakše uskladili svoj obiteljski i poslovni život.
  • Putem projektnih aktivnosti širiti svijest među roditeljima da su kao roditelji nositelji određenih prava.

Za više informacija o projektu e-Roditelj upućujemo Vas na poveznicu O projektu.

Tko je odgovoran za projekt e-Roditelj?

Projekt e-Roditelj provodi udruga U ime obitelji u suradnji s udrugom 4+ Cetinskog kraja, a uz financijsku potporu Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Više informacija o udruzi U ime obitelji možete pronaći ovdje.

Više informacija o udruzi 4+ Cetinskog kraja možete pronaći ovdje.

Kako se koristi stranica e-Roditelj.hr?

Korištenje internetske stranice e-Roditelj.hr vrlo je praktično! Sve što morate učiniti jest slijediti nekoliko jednostavnih koraka objašnjenih na poveznici Upute .

Koji je izvor podataka o mjerama koje su objavljene na stranici e-Roditelj.hr?

Podaci o mjerama koje su za svaki grad, odnosno općinu, objavljeni na stranici e-Roditelj.hr, prvenstveno su dobiveni od samih gradova i općina temeljem njihovih odgovora na zahtjeve za pristup informacijama koji su im dostavljeni od strane izvoditelja projekta. Uz to, dio podataka prikupljen je i putem službenih internetskih stranica gradova i općina. Izvoditelj projekta ne odgovara za točnost podataka, s obzirom da su isti pribavljeni isključivo na gore navedene načine.

Koliko su objavljeni podaci ažurni?

Kod svakog grada, odnosno općine, a nakon podataka o mjerama, navedena je napomena kada su ti podaci posljednji puta ažurirani, a to je datum kada je izvoditelj projekta zaprimio odgovor grada, odnosno općine na zahtjev za pristup informacijama u kojemu su opisane mjere koje se provode na području tog grada, odnosno općine. S obzirom na mogućnost promjena koje se u međuvremenu mogu dogoditi na razini gradova i općina glede pojedinih mjera, kod svakog grada, odnosno općine, navedeni su kontakt podaci kako bi se svi navedeni podaci, po želji, mogli provjeriti.

Što ako moj grad/općina nema obrazac zahtjeva za ostvarivanje naknade objavljen online na internetskoj stranici grada/općine?

Velik dio gradova i općina ima obrasce zahtjeva za ostvarivanje naknade objavljene online na službenim internetskim stranicama. U slučaju da Vaš grad/općina to nema, predlažemo da pripremite svu ostalu dokumentaciju te na licu mjesta, odnosno na adresi grada/općine gdje se predaje zahtjev, zatražite obrazac istog te ga ispunite i predate s priloženom dokumentacijom.

Što ako primijetim netočan podatak u vezi mjera koje se mogu ostvariti u mom gradu/općini?

Ukoliko primijetite netočan podatak u vezi neke od mjera koje se mogu ostvariti u Vašem gradu/općini, svakako nas kontaktirajte putem ovog kontakt obrasca ili pritiskom na poveznicu “Uočili ste netočan podatak? Javite nam!” na kraju svake objave, a mi ćemo Vašu napomenu provjeriti te po potrebi izvršiti promjene.